ΜΗΤΕ - 0206E60000460500

Προσκυνηματικό Ταξίδι στην Καππαδοκία: Οι Πατέρες του Χριστιανισμού

Ημέρα: Αθήνα – Κων/πολη – Νεβσεχίρ (Νεάπολη) ή Καισάρεια – Προκόπι

Η προσκυνηματική εκδρομή στην Καππαδοκία, ξεκινάει με συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Πτήση για Νεβσεχιρ ή για Καισάρεια, μέσω Κωνσταντινούπολης. Άφιξη, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για το Προκόπι που είναι το χωριό που έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος και βρίσκεται στο κέντρο της Καππαδοκίας. Το Προκόπι δικαιολογημένα συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών αφού μοιάζει με σεληνιακό τοπίο. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.


2η Ημέρα: Προκόπι – Ουστχισαρ – Ζελβε – Τσαβουσίν – Γκιορεμε

Πρόγευμα και αναχώρηση για μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή. Πρώτος μας σταθμός το χωριό Ουστχισαρ. Είναι το καλύτερο σημείο όπου με μια ματιά μπορεί κανείς να καταλάβει τι πρόκειται να συναντήσει στην Καππαδοκία. Χιλιάδες κωνικοί βράχοι απλώνονται μέσα στα φαράγγια που είναι τόσο κοντά ο ένας στον άλλο. Απέναντι ο χιονοσκέπαστος Αργαίος που υψώνεται στα 3917 μέτρα. Συνεχίζουμε για την μικρή πόλη Αβανο περνώντας πάνω από τον ποταμό Αλύς (κόκκινο ποτάμι) ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Τουρκίας (960 χλμ). Το όνομά του προέρχεται από τις αλυκές που υπήρχαν στις όχθες του, όπως μας λέει ο Στράβωνας. Η πόλη είναι γνωστή για τα κεραμικά της. Συνεχίζουμε για την αρχαία Ζελβε με τα λαξευμένα σπίτια μέσα στους λόφους και στη συνέχεια για το Τσαβουσιν. Εδώ οι τρωγλοδυτικές κατοικίες βρίσκονταν πιο ψηλά στον βράχο γιατί μετά από ένα μεγάλο σεισμό το 1950 οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους χαμηλότερα. Θα επισκεφτούμε το Ναό που έχτισε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς. Συνεχίζουμε για την περιοχή των λαξευμένων εκκλησιών μέσα στις πέτρες, που ονομάζεται Ανοιχτό Μουσείο της Καππαδοκίας. Βρίσκεται στο κέντρο του Εθνικού δρυμού του Γκιορεμε. Οι Βυζαντινοί αποκαλούσαν την ευρύτερη αυτή περιοχή Γη των τρωγλοδυτών, αφού άφησαν στο πέρασμά τους περίπου 300 εκκλησίες. Ο μοναχισμός στην κοιλάδα ξεκίνησε τον 4o αιώνα και διήρκησε μέχρι τον 13ο αιώνα. Εδώ θα επισκεφτούμε τις περίφημες λαξευτές εκκλησίες, με πολλές αγιογραφίες, μεταξύ των οποίων ο Άγιος Ονούφριος, η Εκκλησία του Μήλου, η Σκοτεινή Εκκλησία, η Εκκλησία Τοκαλή και τα Μοναστήρια των Σανδάλων και των Σπαθιών. Συνεχίζουμε για το Ορταχισαρ ένα μεγάλο χωριό στο δρόμο του Γκιορεμε με βασικό γνώρισμα ένα απότομο βράχο που υψώνεται πάνω από τα σπίτια και χρησιμοποιήθηκε σαν κάστρο από τους Βυζαντινούς. Η θέα από ψηλά είναι απερίγραπτη. Επιστροφή στο Προκόπι. Ξεκούραση και δείπνο. Διανυκτέρευση.


3η Ημέρα: Προκόπι – Νεάπολη - Μαλακοπη (Ντερινκουγιου) - Σινασός – Προκόπι

Αναχώρηση για τη Νεάπολη - αρχαία Νίσσα, πρωτεύουσα της Καππαδοκίας, το παλιό ελληνικό χωριό Κορα και την Ανακου. Στη Νιγδη θα επισκεφτούμε το λαξευτό μοναστήρι του Εσκί Γιουμουσλέρ. Φτάνουμε στη Μαλακοπη όπου θα επισκεφθούμε το Ναό των Αγίων Θεοδώρων του 19ου αιώνα. Λειτουργεί μια φορά τον χρόνο όταν έρχεται εδώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Συνεχίζουμε για την Σινασσο (Μουσταφάπασα). Οι Έλληνες διανοούμενοι έδωσαν στην Σινασσο την τιμητική ονομασία Αθήνα της Ανατολής για την ομορφιά και καθαρότητα της Ελληνικής γλώσσας που μιλιόταν εδώ. Αυτή η εγκαταλειμμένη Ελληνίδα αρχόντισσα μαρτυρεί έντονα την ζωή που ζούσε εδώ η Ελληνική Κοινότητα. Θα επισκεφτούμε τον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (1725) με την άμπελο να στολίζει την πόρτα του στέκει εδώ μόνος και μεγαλοπρεπής. Λειτουργεί μια φορά τον χρόνο όταν έρχεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Επιστροφή στο Προκόπι, δείπνο και διανυκτέρευση.


4η Ημέρα: Προκόπι – Καρβάλη (Γκιουζελιουρτ) – Ιχλαρα

Πρόγευμα και αναχώρηση για να επισκεφτούμε την Καρβάλη, η σημερινή ονομασία της σημαίνει όμορφη πατρίδα. Η Παλιά Πόλη είναι διατηρητέα με πολλά φαράγγια με εκκλησίες και μοναστήρια. Εδώ θα δούμε την εκκλησία του Αγ.Γρηγορίου του Ναζιανζηνου που χτίστηκε το 385 από τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο, ο ναός επισκευάστηκε το 1896 σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί με το όνομα Μεγαλοτζαμίτης Εκκλησία. Συνεχίζουμε για την Κοιλάδα της Ιχλαρα μία από τις πιο θεαματικές περιοχές της Καππαδοκίας που διασχίζεται από τον ποταμό Μελιντιζσού. Η άγρια ομορφιά του τοπίου συνδέεται άμεσα με την ιστορία του τόπου. Αυτό το μέρος διάλεξαν για να κατοικήσουν κάποτε εκείνοι που απαρνήθηκαν τον κόσμο. Επιστροφή στο Προκόπι. Ελεύθερος χρόνος στο χωριό. Μεταφορά στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.


5η Ημέρα: Προκόπι – Καισάρεια – Κων/πολη – Αθήνα

Πρόγευμα και αναχώρηση για Καισάρεια, την κοιτίδα του Ελληνισμού. Περιήγηση της πόλης. Θα δούμε το Βυζαντινό κάστρο της Πόλης που χτίστηκε από τον Ιουστινιανό τον 6o αιώνα. Την ελληνική εκκλησία με τον κόκκινο τρούλο που σήμερα λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο και την Ελληνική συνοικία που το μεγαλύτερο μέρος της σήμερα είναι κατεστραμμένο. Η συνοικία των Αρμενίων σώζεται ακέραια σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει φήμη πως κάτω από το Ουλουτζαμί της Πόλης φυλάσσονται τα λείψανα του Μεγάλου Βασιλείου που έζησε και σπούδασε στην Καισάρεια. Στη συνέχεια μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για Αθήνα μέσω Κωνσταντινούπολης. Άφιξη στην Αθήνα το βράδυ.

Powered by NBW