ΜΗΤΕ - 0206E60000460500

Προσκυνηματική εκδρομή στην Kρήτη: "Περιήγηση στα Ιστορικά Μοναστήρια"

Η Κρήτη είναι ένας ξεχωριστός και μοναδικός τόπος. Είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο μετά τη Σικελία, τη Σαρδινία, την Κορσική και την Κύπρο. Απέχει 100 χιλιόμετρα από την Πελοπόννησο, 175 από την Τουρκία και 300 από την Αφρική. Στα βόρεια βρέχεται από το Κρητικό Πέλαγος, στα νότια από το Λιβυκό, στα ανατολικά από το Καρπάθιο και στα δυτικά από το Μυρτώο. Διοικητικά χωρίζεται σε τέσσερις νομούς, το νομό Ηρακλείου, το νομό Χανίων, το νομό Ρεθύμνου και το νομό Λασιθίου. Οι κυριότερες πόλεις της είναι το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, ο Άγιος Νικόλαος, η Ιεράπτερα και η Σητεία. Λόγο της γεωγραφικής θέσης της, η Κρήτη αποτελούσε πάντοτε το σταυρωδρόμι τριών υπήρων (Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής) και αυτό γίνεται αντιλιπτό σε όλη την έκταση του νησιού τόσο στους διάσπαρτους αρχαιολογικούς χώρους όσο και στην κουλτούρα των κατοίκων του. Αυτό που κάνει την Κρήτη να ξεχωρίζει είναι ο μοναδικός συνδυασμός φυσικού πλούτου, ιστορίας, πολιτισμού και παράδοσης. Από τα επιβλητικά ανάκτορα στη Κνωσσό και τη Φαιστός έως τις απόκρημνες χαράδρες και την άγρια ομορφιά στο φαράγγι της Σαμαριάς και από τις ήσυχες και ερημικές παραλίες του Λιβυκού πελάγους έως τις πολύβουες και πολυσύχναστες παραλίες στα βόρεια παράλια του νησιού, η Κρήτη προκαλεί τον επισκέπτη της να την εξερευνήσει.

Οι αντιθέσεις είναι ο κανόνας σε αυτό το νησί. Στη Κρήτη πέρα από τις φυσικές ομορφιές αυτό που θα σας κάνει εντύπωση είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Η Κρητική φιλοξενία είναι ξακουστή σε όλο το κόσμο και μόνο από κοντά μπορεί κανείς να βιώσει αυτό το συναίσθημα. Από την άλλη πλευρά όμως οι Κρητικοί έχουν τις ιδιορρυθμίες τους και τη δικιά τους αντίληψη και δεν είναι διατεθειμένοι να την αλλάξουν εύκολα. Σε όλο το μήκος της Κρήτης υπάρχουν διάσπαρτοι αρχαιολογικοί χώροι που μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν του νησιού. Παρόλο που η Κνωσός και η Φαιστός κατέχουν εξέχουσα θέση, υπάρχουν και πολλοί άλλοι Αρχαιολογικοί χώροι στην Κρήτη τους οποίους αξίζει να επισκεφθείτε. Το φαράγγι της Σαμαριάς κατέχει εξέχουσα θέση μιας και είναι το μεγαλύτερο σε μήκος φαράγγι στην Ευρώπη, υπάρχουν όμως και αρκετά άλλα ενδιαφέρουσα φαράγγια στην Κρήτη. Τέλος τα μοναστήρια της Κρήτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του νησιού καθώς έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές του έθνους.


1η Ημέρα: Πειραιάς – Χανιά

Η προσκυνηματική εκδρομή στην Κρήτη, ξεκινάει με συνάντηση στο λιμάνι του Πειραιά και επιβίβαση στο πλοίο με προορισμό τα Χανιά. Διανυκτέρευση εν πλω.


2η Ημέρα
: Χανιά

Μονή της Αγίας Τριάδος των ΤζαγκαρόλωνΝωρίς το πρωί άφιξη στο λιμάνι των Χανίων στην βόρεια πλευρά του νησιού. Η περιήγησή μας στην Κρήτη θα ξεκινήσει από το Ακρωτήρι Χανίων και την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της Κρήτης και χρονολογείται στα τέλη της Βενετοκρατίας. Η παράδοση λέει ότι η μονή ιδρύθηκε από τους αδελφούς Ιερεμία και Λαυρέντιο Τζαγκαρόλο, πράγμα που επιβεβαιώνουν και αρχειακά έγγραφα του μοναστηριού. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 οι μοναχοί εγκαταλείπουν το μοναστήρι αλλά δεν προλαβαίνουν να πάρουν ή να κρύψουν πολύτιμα κειμήλια και έγγραφα, τα οποία είτε καίγονται είτε αρπάζονται από τους κατακτητές. Μετά το τέλος της επανάστασης το μοναστήρι ανοικοδομείται και παίρνει τη σημερινή του μορφή. Σήμερα συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική και οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης και κάθε χρόνο το επισκέπτονται πλήθη πιστών.

Μονή ΓωνιάςΘα συνεχίσουμε προς το Κολυμπάρι και τη Μονή Παναγίας Οδηγήτριας γνωστή και ως Κυρίας των Αγγέλων Γωνιάς λόγω της θέσης της στο δυτικό άκρο του κόλπου των Χανίων. Το μοναστήρι ιδρύθηκε σε αυτή τη θέση τον 17o αιώνα και αμέσως ήκμασε, καθώς στη Σπάθα είχε αναπτυχθεί πλούσια ασκητική παράδοση και οι μοναχοί γρήγορα συνοικίστηκαν στη Μονή Γωνιάς. Η Μονή Γωνιάς διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην τοπική ιστορία. Ήταν πάντα εστία αντίστασης σε όλους τους κατακτητές της Κρήτης και γι' αυτό καταστράφηκε πολλές φορές από τους διάφορους κατακτητές, όπως μαρτυράει ακόμη ένα καρφωμένο βόλι στο ανατολικό τείχος της. Ο αρχικός ναός του 14ου αιώνα βρίσκεται σε κοιμητήριο, κοντά στο σημερινό μοναστηριακό συγκρότημα. Το συγκρότημα είναι περιτριγυρισμένο από ψηλό τείχος, θυμίζοντας Ενετικό κάστρο. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Θεοτόκο της Οδηγήτρια (15 Αυγούστου) κι έχει παρεκκλήσια. Τριγύρω υπάρχουν τα υπόλοιπα κτίρια του μοναστηριού (κελιά, ηγουμενείο, τράπεζα, αποθήκες, κελάρια, κλπ). Στις εκτάσεις της μονής στεγάζεται επίσης η Ορθόδοξος Ακαδημία της Κρήτης, γυμναστήριο, κολυμβητήριο, σχολεία, οικοτροφείο, ειρηνοδικείο, κλπ. Στο μουσείο της μονής φυλάσσονται παλιές εικόνες (όπως του Κωνσταντίνου Παλαιοκάπα) και λείψανα. Στη μονή διετέλεσαν ηγούμενοι σπουδαίες προσωπικότητες. Ανάμεσα τους ήταν ο Μισαήλ Αποστολίδης, διδάσκαλος της ελληνικής γλώσσας του βασιλέως Όθωνα και πρώτος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Άλλοι είναι ο Ιωακείμ Τζαγκαρόλος, ο Παρθένιος Κελαϊδής κι ο Παρθένιος Πιερίδης. Το απόγευμα άφιξη στο ξενοδοχείο της διαμονής μας, check in και τακτοποίηση στα δωμάτια. Το βράδυ δείπνο διανυκτέρευση.


3η Ημέρα: Χανιά - Ρέθυμνο

Μονή της ΠρέβεληςΑφού πάρουμε πρωινό θα αναχωρήσουμε για το νομό Ρεθύμνου με προορισμό μας τη Μονή της Πρέβελης. Το μοναστήρι αποτελείται από δύο συγκροτήματα κύριου κτιρίου, το χαμηλότερο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και το οπίσθιο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που είναι σε λειτουργία σήμερα. Το Κάτω Μοναστήρι βρίσκεται κοντά στον Μεγάλο Ποταμό. Πρόκειται για ένα ακανόνιστο σύνολο κτιρίων, διατεταγμένων σε ανισόπεδο έδαφος. Εδώ κατοικούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και ανάλογα με τις αγροτικές εργασίες οι νεότεροι από τους μοναχούς μαζί με πολλούς εργάτες και κτηνοτρόφους. Καταστράφηκε και λεηλατήθηκε επανειλημένα από τους διάφορους κατακτητές. Σήμερα υπάρχουν μόνο τα κτίρια να προσπαθούν να δείξουν τη δόξα του παρελθόντος και να υπενθυμίζουν την πολύπλευρη προσφορά του στη τοπική κοινωνία. Οι εικόνες του Καθολικού, έργα του αγιογράφου Μερκουρίου από τη Σαντορίνη (1841), καθώς και όλα τα ιερά σκεύη έχουν μεταφερθεί πρόσφατα στο Πίσω Μοναστήρι σε χώρο όπου λειτουργεί πρότυπο εκκλησιαστικό μουσείο. Το Πίσω Μοναστήρι του Θεολόγου (Σκαρίφημα της Μονής), όπου είναι και η έδρα της Ι. Μονής, είναι κτισμένο σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από το Κάτω, στην πλαγιά ενός βουνού και αντικρίζει το αχανές Λιβυκό Πέλαγος. Το κτιριακό συγκρότημα είναι διατεταγμένο σε σχήμα ακανόνιστου «Π». Στο κέντρο της αυλής είναι κτισμένο το νεότερο δίκλητο καθολικό της Μονής στη θέση του παλαιού που κατεδαφίσθηκε το 1835. Το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και το αριστερό στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Έχει θαυμάσιο εσωτερικό διάκοσμο και περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το μοναστήρι έχει πλούσια ιστορία και ένδοξο παρελθόν λόγω της ενεργούς συμμετοχής των αδελφών μοναχών της σε όλους τους εθνικούς αγώνες για την ελευθερία και τη μόρφωση του λαού μας. Γι'αυτό χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και σεβασμού σε ολόκληρη τη Κρήτη.

Μονή ΑρκαδίουΘα συνεχίσουμε την περιήγησή μας για να επισκεφθούμε για τη Μονή Αρκαδίου η οποία βρίσκεται 23 χλμ. από το Ρέθυμνο και είναι ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Κρήτης. Μια εκδοχή λέει ότι πήρε το όνομα της από τον ιδρυτή της Αρκάδιο την Β' Βυζαντινή περίοδο. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει για μια επιγραφή που υπάρχει στο καμπαναριό της εκκλησίας και αναφέρει ότι χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Η καταστροφή του μοναστηριού έγινε το 1866, ενώ αργότερα ανοικοδομήθηκε και αναστηλώθηκε στην πρώτη του μορφή. Τα μόνα που μαρτυρούν την τραγωδία και το αίμα που χύθηκε πριν από περίπου 145 χρόνια είναι το μισοκαμένο τέμπλο και μια μπάλα κανονιού η οποία είχε σφηνώσει στο αιωνόβιο κυπαρίσσι έξω από την εκκλησία. Η επίθεση στην μονή ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου του 1866 από τον τουρκικό στρατό και Αλβανούς συμμάχους τους. Τότε ο Ηγούμενος Γαβριήλ, αφού του είχε ζητηθεί να εγκαταλείψει τη μονή, αρνήθηκε να φύγει. Μια ημέρα μετά, οι Τούρκοι τον σκοτώνουν κι έτσι οι υπόλοιποι Κρητικοί (πολεμιστές και γυναικόπαιδα) κλείνονται στην πυριτιδαποθήκη. Ύστερα από σωματική και ψυχική εξάντληση και με τη σιγουριά της αιχμαλωσίας τους από τους Τούρκους πυροδότησαν τα βαρέλια με το μπαρούτι και η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή ώστε προκάλεσε την καταστροφή της Μονής και φυσικά τον θάνατο των Ελλήνων αλλά και κάποιων Τούρκων που είχαν εισβάλει στην Μονή. Το Αρκάδι έχει χαρακτηριστεί από την Ουνέσκο ως Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας. Το απόγευμα άφιξη στο Ρέθυμνο και στο ξενοδοχείο της διαμονής μας, δείπνο και διανυκτέρευση.


4η Ημέρα: Ρέθυμνο - Ηράκλειο

Μονή ΣαββαθιανώνΜετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για τη Μονή Σαββαθιανών. Πρόκειται για ένα γυναικείο μοναστήρι σε μια καταπράσινη και γραφική κοιλάδα. Η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης του μοναστηριού είναι άγνωστη, ωστόσο σε μία επιγραφή που υπάρχει στη θύρα της μονής αναφέρεται η χρονολογία 1635. Η μονή κατά καιρούς έχει πέσει στα χέρια επίδοξων κατακτητών (πειρατές, Τούρκοι κ.ά.) και έχει υποστεί αρκετές φθορές. Τίποτα όμως δεν μαρτυρεί τις ταλαιπωρίες που έχει περάσει το μοναστήρι, καθώς οι μοναχές περιποιούνται με ευλάβεια τους χώρους. Στον χώρο του μοναστηριού βρίσκονται οι τάφοι αγωνιστών της Κρητικής Επανάστασης και του Ιεροδιάκονου Ευμένιου που έχασε τη ζωή του το 1866 στην επανάσταση. Θα προσκυνήσουμε τις εικόνες στο παλιό εκκλησάκι και θα κάνουμε βόλτα στα δρομάκια της μονής τα οποία είναι κατάφυτα.

Μονή ΤοπλούΕπόμενης σταθμός μας η Μονή Τοπλού που βρίσκεται περίπου 6 χλμ. βόρεια του Παλαιόκαστρου στα ΒΑ της Κρήτης. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια και σίγουρα από τα πιο πλούσια. Έχει χτιστεί σε μια απομονωμένη περιοχή και μοιάζει με κάστρο. Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας είχε την ονομασία Παναγία η Ακρωτηριανή επειδή βρίσκεται στο ακρωτήριο Σίδερο. Ονομάστηκε Τοπλού επί Τουρκοκρατίας. Η μορφή που έχει σήμερα είναι από τον 17ο αιώνα και οι αγιογραφίες στους τοίχους της μαρτυρούν ότι υπήρχε από τον 14ο αιώνα. Έχει τετράγωνο σχήμα, σαν φρούριο, και τρεις ορόφους. Σίγουρα είναι ένα από τα πιο επιβλητικά μοναστήρια και ακόμη και σήμερα της ανήκουν αρκετές και μεγάλες εκτάσεις της περιοχής. Η Μονή γιορτάζει στις 26 Σεπτεμβρίου όπου γίνεται πανηγύρι με πολλούς πιστούς και προσκυνητές.

Μονή Αγκαράθου Συνεχίζουμε για τη Μονή Αγκαράθου που είναι χτισμένη στην επαρχία Πεδιάδος, περίπου 25 χλμ. ΝΑ από το Ηράκλειο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 380 μ. σε ένα πετρώδες ύψωμα που εκεί πιθανότατα υπήρχε και η παλιά Μονή. Ο ναός χτίστηκε από την αρχή και τα εγκαίνια έγιναν το 1894, ενώ η ίδρυση της παλιάς Μονής έγινε τον 15ο αιώνα και ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Καλλέργη. Την περίοδο της Ενετοκρατίας υπήρξε σημαντικό πνευματικό κέντρο όπου σπούδασαν επιστήμονες και πνευματικοί άνθρωποι της εποχής. Το όνομά της η Μονή Αγκαράθου το πήρε από τον αγκάραθο, τοπική ονομασία της φασκομηλιάς. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε εκεί, ήταν τοποθετημένη κάτω από μια φασκομηλιά. Λέγεται ότι αργότερα οι μοναχοί μπόλιασαν αυτή τη φασκομηλιά με αποτέλεσμα να γίνει δέντρο. Μια όμορφη ροδιά που βρίσκεται στην είσοδο του Ιερού του ναού!

Μονή του Αγίου Γεωργίου του ΓοργολεήμονοςΗ Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Γοργολεήμονος, ή αλλιώς όπως είναι γνωστή ως Μονή Γοργολαΐνη, βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου κοντά στο χωριό Κάτω Ασίτες και θα είναι ο επόμενος σταθμός μας. Ήταν αυτή που επιβίωσε περισσότερο από τα υπόλοιπα μοναστήρια της περιοχής, κατά τις διάφορες επαναστάσεις την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στον περίβολο του μοναστηριού μπορεί να δει κανείς την προτομή του γενναίου οπλαρχηγού Φραγκιά Μαστραχά ο οποίος σε ηλικία 75 ετών, σκοτώθηκε το 1868 σε μάχη εναντίον των Τούρκων στις Ασίτες. Επίσης, στην κρήνη της μονής υπήρχε ένα μαρμάρινο λιοντάρι, από την εποχή της Ενετοκρατίας, το οποίο όμως κλάπηκε το 1990. Υπάρχουν δύο τεράστια δέντρα που καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα του περιβόλου ο πλάτανος και το κυπαρίσσι, έχουν κριθεί «διατηρητέα μνημεία της φύσης. Είναι ένα σημαντικό μοναστήρι που υπάρχει τουλάχιστον από τα χρόνια της Ενετοκρατίας. Η αρχαιότερη μνεία της ανάγεται τον 13ο αιώνα. Ιδρυτής του φέρεται ο αρχιερέας Σίλβεστρος. Το καθολικό είναι αφιερωμένο στον άγιο Γεώργιο ο ναός του οποίου αποπερατώθηκε το 1627. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρξε κέντρο επαναστατικών κινημάτων λόγω της θέσης της και πυρπολήθηκε από τους Τούρκους. Τον Αύγουστο του 1822 στη μονή έγινε μάχη ανάμεσα σε 5.000 επαναστάτες και 22.000 Τούρκους. Το 1830 ανοικοδομήθηκε από τον ηγούμενο Μεθόδιο και το μοναχό Νεόφυτο. Το 1866 συγκλήθηκε εκεί συνέλευση των επαναστατών από το Μιχαήλ Κόρακα. Οι Τούρκοι πληροφορήθηκαν το γεγονός και εξαπέλυσαν επίθεση, αποκρούστηκαν όμως από τους επαναστάτες και τράπηκαν σε φυγή. Το 1867, έπειτα από αιματηρή μάχη, οι αγωνιστές ηττήθηκαν και ο Κόρακας έφυγε αναγκαστικά από το μοναστήρι. Την περίοδο εκείνη σκοτώθηκε και ο οπλαρχηγός Μαστραχάς. Κατά την επίσκεψή μας στη Μονή θα νιώσουμε γαλήνη και ηρεμία τόσο μέσα στον ιερό αυτό χώρο όσο και αντικροίζοντας την πλούσια χλωρίδα της περιοχής.

Ιερά Μονή ΠαλιανήςΤελευταίος σταθμός της ημέρας η Ιερά Μονή Παλιανής, ένα γυναικείο μοναστήρι σε υψόμετρο 280 μ. Είναι ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μοναστήρια της Κρήτης και βρίσκεται 20 χλμ από το Ηράκλειο δίπλα στο χωρίο Βενεράτο. Το μοναστήρι γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Υπάρχουν αναφορές για την Μονή από το 668 (Α' Βυζαντινή περίοδος). Κατά την Τουρκοκρατία υπέστη πολλές καταστροφές, ενώ οι Τούρκοι σκότωσαν όλες τις μοναχές που βρίσκονταν εκεί. Ο ναός που υπάρχει σήμερα εκεί, χτίστηκε το 1826 στη θέση του παλιού. Πρόκειται για μια από τις πιο πολυσύχναστες Μονές της Κρήτης. Θα επισκεφθούμε το μουσείο της Μονής και θα θαυμάσουμε το πολύ παλιό και σημαντικό αρχειακό υλικό που εκθέτεται εκεί. Το απόγευμα άφιξη στο Ηράκλειο, check in στο ξενοδοχείο της διαμονής μας, δείπνο και διανυκτέρευση.


5η Ημέρα: Ηράκλειο – Πειραιάς

Μονή της Παναγίας της ΚαλυβιανήςΜετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε για την Μεσσαρά του Νομού Ηρακλείου, όπου βρίσκεται η γυναικεία κοινοβιακή Μονή της Παναγίας της Καλυβιανής. Από τα βυζαντινά χρόνια υπήρχε στον τόπο τούτο ανδρικό Μοναστήρι, απομεινάρι του οποίου είναι το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, του 14ου αιώνα, στο οποίο κατά την παράδοση βρέθηκε η Θαυματουργός εικόνα του Ευαγγελισμού, μικρή σε μέγεθος και λαϊκής τέχνης. Το Μοναστήρι αυτό καταστράφηκε από τους Τούρκους και οι μοναχοί έγιναν ομολογητές και μάρτυρες της πίστεως. Ακολούθησε μια περίοδος που οι μοναχοί σκορπισμένοι από τον φόβο των Τουρκών ζούσαν σαν καλυβίτες. Ένας από αυτούς ήταν και ο Όσιος Χαράλαμπος από τις Δαφνές Τεμένους. Ο τάφος του υπάρχει πίσω από το Ιερό του Καθολικού της Μονής και λίγο πιο αριστερά βρίσκεται Ναός αφιερωμένος σ΄αυτόν. Στις αρχές του 20ου αιώνα με εντολή του τότε Επισκόπου Αρκαδίας κ. Βασιλείου Μαρκάκη, κτίζεται το έτος 1927 ο Ι. Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πού τώρα λειτουργεί ως καθολικό της Μονής. Το έτος 1956 όταν Επίσκοπος Αρκαδίας εκλέγεται ο μετέπειτα Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος Παπουτσάκης, στη Μονή υπάρχει μόνο ένας μοναχός, ο π. Ευμένιος Συγγελάκης. Ο νέος Επίσκοπος μελετά τις ανάγκες της περιοχής και αποφασίζει την δημιουργία φιλανθρωπικού έργου στο χώρο της Μονής. Η Μονή μετατρέπεται σε γυναικεία με τη χειροθεσία των πρώτων αδελφών με σκοπό τη λατρεία του Θεού και τη φιλανθρωπία.

Ιερά Μονή ΟδηγητρίαςΘα συνεχίσουμε για την Ιερά Μονή Οδηγητρίας που βρίσκεται νότια του νομού Ηρακλείου κοντά στο χωριό Σίβας. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα και περιβαλλόταν από τείχος. Σήμερα μπορούμε να δούμε κάποια μέρη τους τείχους όπως την βόρεια πύλη και τον Πύργο του Ξωπατέρα, γενναίος ιερωμένος του οποίου το όνομα είναι συνδεδεμένο με το μοναστήρι. Χειροτονήθηκε στη Μονή, αλλά κάποια στιγμή χρειάστηκε να εγκαταλείψει το μοναστήρι γιατί σκότωσε έναν γενίτσαρο. Η μετέπειτα συμβολή του στην εξόντωση των γενίτσαρων ήταν πολύ σημαντική. Ο ναός του μοναστηριού, που παλαιότερα ήταν μικτό (ανδρικό και γυναικείο), βρισκόταν στο κέντρο και μέσα του σώζονται αγιογραφίες, το τέμπλο κ.ά.

Μονή Επανωσήφη Επόμενος σταθμός μας η Μονή Επανωσήφη ή Απανωσήφη που βρίσκεται στο δρόμο προς Μεταξοχώρι. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και πρόκειται για μια από τις πιο πλούσιες μονές της Κρήτης αλλά και η μεγαλύτερη σε αριθμό μοναχών. Στο μοναστήρι σήμερα υπάρχουν πολύτιμα κειμήλια, σταυροί, ευαγγέλια, άμφια και πολλά άλλα. Χτίστηκε από τον μοναχό Παΐσιο αλλά η χρονολογία ίδρυσης είναι άγνωστη. Κατά της διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Μονή Επανωσήφη υπήρξε πολύτιμο πνευματικό κέντρο όπου εκπαιδεύτηκαν πολλοί κληρικοί. Σε μια από τις τελευταίες απογραφές που έχουν γίνει, είχαν καταγραφεί 24 άτομα. Το τοπίο γύρω από τη Μονή και γενικά της γύρω περιοχής είναι αξιοθαύμαστο. Γιορτάζει στις 23 Απριλίου και στις 3 Νοεμβρίου.

Μοναστήρι της Κεράς της Καρδιώτισσας Συνεχίζουμε την περιήγησή μας για το μοναστήρι της Κεράς της Καρδιώτισσας. Πρόκειται για μοναστήρι καλλιτεχνικής και ιστορικής σημασίας που έχει δώσει το όνομά του στους δύο κοντινότερους οικισμούς της Κεράς και της Άνω Κεράς. Η αρχαιότερη μνεία του ονόματός της γίνεται σε έγγραφο του 1333, εποχή κατά την οποία αποτελούσε φέουδο του Λατινικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, ενώ έχει υποστηριχθεί (Στ. Σπανάκης) ότι η ίδρυση της Μονής συνδέεται με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται σήμερα στο ναό του Αγίου Αλφόνσου στο Εσκουιλίνο της Ρώμης. Η εικόνα της Παναγίας της Καρδιώτισσας συνδέθηκε με θαυματουργικές ιδιότητες, μνεία των οποίων γίνεται ήδη στα 1415 από τον Chr. Buondelmondi. Σύμφωνα με την παράδοση, έχει μεταφερθεί ή κλαπεί πολλές φόρες, αλλά κάθε φορά έχει επιστρέψει μόνη της. Στην περίοδο της Βενετοκρατίας η εικόνα κλάπηκε από έναν έμπορο και μεταφέρθηκε στη Ρώμη. Στα 1735 αντικαταστάθηκε από άλλη εικόνα, διαφορετικού εικονογραφικού τύπου, η οποία θεωρείται σήμερα εξίσου θαυματουργή. Στα 1720 η μονή έγινε σταυροπηγιακή με πρωτοβουλία της οικογένειας Μαγγανάρη, που την ανακαίνισε. Στα 1866 και 1867 υπήρξε ορμητήριο Κρητών επαναστατών. Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου.

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ΣεληνάριΣυνεχίζοντας το ταξίδι μας προς τα βόρεια-ανατολικά, στην πλευρά του φαραγγιού Σεληνάρι, βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Σεληνάρι, που ιδρύθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα μ.Χ. Η εικόνα θεωρείται θαυματουργή και υπάρχουν διάφοροι θρύλοι σχετικά με τα θαύματα που σχετίζονται με τη θεραπεία των ασθενών. Το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου κτίστηκε κατά τη Β΄βυζαντινή περίοδο (961-1204) και καταστράφηκε από τον Χαϊρεντίν βάρβαρα κατά το 1538. Αργότερα ήρθαν στις αρχές του 16ου αιώνα τρία αδέλφια από τη Ρόδο για να αποφύγουν τον τουρκικό ζυγό και εγκαταστάθηκαν στο Βραχάσι. Ο ένας από αυτούς, ο Νικόλαος, οδηγήθηκε από ένα φως και βρήκε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, στο μέρος όπου κτίστηκε το μικρό εκκλησάκι. Αργότερα ασκήτευσε σε ένα μικρό σπήλαιο που βρίσκεται στην κορυφή του Ανάβλοχου και κοιμήθηκε σ΄ένα βράχο 1,50 x 1,50, τον οποίο λάξευσε μόνος του. Κατά την παράδοση, ναυτικοί Ροδίτες ήρθαν και οδηγούμενοι από ένα φως, πήγαν στον τάφο και πήραν τα λείψανά του και τα μετέφεραν στη Ρόδο. Σήμερα ένας μεγάλος σταυρός στην κορυφή του Ανάβλοχου μαρτυρά τον τάφο του. Όλοι οι ταξιδιώτες σταματούν να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου, που φέρει τα στίγματα από τις τρεις σφαίρες που δέχτηκε από τα χέρια των Τούρκων και ζητούν την προστασία και τη χάρη του Αγίου και δοξολογούν Τον Θεό για την ομορφιά που παρουσιάζει το φυσικό τοπίο. Το απόγευμα αργά άφιξη στο λιμάνι του Ηρακλείου και επιβίβαση στο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.


6η Ημέρα: Πειραιάς

Νωρίς το πρωί άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά.

Powered by NBW
wholesale air max|cheap air jordans|pompy wtryskowe|cheap huarache shoes| bombas inyeccion|cheap jordans|cheap sneakers|wholesale jordans|cheap china jordans|cheap wholesale jordans|cheap jordans|wholesale jewelry china|wholesale jerseys