ΜΗΤΕ - 0206E60000460500

Σερβία - Κροατία - Αλβανία, Ορθόδοξα Βαλκάνια

1η ημέρα: Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση νωρίς το πρωί και αναχώρηση με πούλμαν από Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Άφιξη στην Θεσσαλονίκη και προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και στην Αγία Σοφία. Επίσκεψη στα κάστρα της Θεσσαλονίκης για να θαυμάσουμε την πανοραμική θέα της πόλης και στη συνέχεια περνώντας από τον Πύργο του ΟΤΕ και τον Λευκό Πύργο θα καταλήξουμε στην κοσμοπολίτικη Πλατεία Αριστοτέλους. Check in στο ξενοδοχείο της διαμονής μας, δείπνο και διανυκτέρευση.


2η ημέρα: Θεσσαλονίκη - Νις - Βελιγράδι

Πρωινό και ξεκινάμε για σύνορα Ευζώνων, Κουμάνοβο. Περνώντας περιφερειακά τα Σκόπια, φτάνουμε στα σύνορα της Σερβίας. Διέλευση των συνόρων και εισερχόμαστε στην Παλαιά Σερβία. Άφιξη το μεσημέρι στην πόλη Νις (η αρχαία Ρωμαϊκή Ναϊσός, γενέτειρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου), σπουδαίο πολιτικό - οικονομικό κέντρο της Σερβίας. Χρόνος ελεύθερος για καφέ και φαγητό. Συνεχίζουμε για τον προορισμό μας, που είναι το Βελιγράδι. Άφιξη, και μετάβαση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Χρόνος ελεύθερος για την πρώτη γνωριμία με την πόλη. Διανυκτέρευση.


3η ημέρα: Βελιγράδι

Πρωινό και ξεκινάμε την ξενάγηση μας στην πρωτεύουσα της Σερβίας. θα επισκεφτούμε τη μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία εν λειτουργία και τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Αγ. Σοφιά της Κωνσταντινούπολης, τον Άγιο Σάββα και το Πατριαρχείο Σερβίας. Θα επισκεφτούμε επίσης τον πύργο όπου εκτελέστηκε ο Ρήγας Φεραίος, που μοιάζει µε τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, ο πύργος Νεµπόισα, ο οποίος χτίστηκε το 1460 και το όνομα του σημαίνει «ατρόμητος», διότι κατείχε καίρια θέση εκτός του βασικού οχυρωματικού συστήματος της πόλης του Βελιγραδίου. Μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς, ο πύργος χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Κι εκεί βρήκε τον θάνατο ο Ρήγας Φεραίος το 1798, ενώ αγωνιζόταν για την οργάνωση του απελευθερωτικού αγώνα. Η μετατροπή του πύργου σε μουσείο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας και δρομολογήθηκε το 2007. Συνεχίζουμε με το φρούριο Καλεμεγκντάν, με τους πύργους, τις πολεμίστρες και τα οχυρώματα από την εποχή της Αναγέννησης. Θα δούμε τα ερείπια από το παλιό τζαμί και τον ορθόδοξο καθεδρικό ναό με τους τάφους των Σέρβων πριγκίπων του Οίκου Ομπρένοβιτς. Συνεχίζουμε με το ιστορικό κέντρο της πόλης, με τα πολλά και εντυπωσιακά κτίρια του 19ου αιώνα, το Εθνικό μουσείο, στη λεωφόρο των Επαναστάσεων το Κοινοβούλιο, ένα κλασικό δείγμα βαλκανικής αρχιτεκτονικής και το Δημαρχείο. Χρόνος ελεύθερος να επισκεφθείτε τον μεγάλο πεζόδρομο της οδού Κνεζ Μιχαήλοβα, με πάμπολλα καταστήματα για φθηνές αλλά και ποιοτικές αγορές. Το βράδυ προαιρετική διασκέδαση σε παραδοσιακή σερβική ταβέρνα με μουσική τσιγγάνικα βιολιά και παλαιά Σέρβικα τραγούδια και τοπικά φαγητά, στη περιοχή Σκαρντάλια, φημισμένη ως η Πλάκα του Βελιγραδίου. Δείπνο. Διανυκτέρευση.


4η ημέρα: Βελιγράδι - Νόβι Σαντ - Σρέμσκι Καρλόβτσι - Φρούσκα Γκόρα - Βελιγράδι

Πρωινό και αναχώρηση για την πόλη του Νόβι Σαντ, την «Αθήνα της Σερβίας» όπως την αποκαλούν. Πρώτη μας επίσκεψη το «Γιβραλτάρ του Δούναβη», όπως είναι γνωστό το κάστρο Petrovaradin. Το κάστρο διαθέτει 18 χλμ. υπόγειων στοών σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα, από τα οποία σήμερα ένα χιλιόμετρο στοών είναι επισκέψιμο. Συνεχίζουμε με τα αξιοθέατα της πόλης, την Εβραϊκή Συναγωγή, το οποίο εξυπηρετούσε τις θρησκευτικές ανάγκες της εβραϊκής κοινότητας της πόλης μέχρι και το 1991, οπότε παραχωρήθηκε στον δήμο και λειτουργεί ως συναυλιακός χώρος και το δημαρχείο, πιστό αντίγραφο του δημαρχείου της αυστριακής πόλης του Γκρατς. Θα επισκεφτούμε το νεογοτθικό καθολικό ναό της Παρθένου Μαρίας, με τον 76 μέτρων πύργο του και φυσικά τον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγ. Γεωργίου. Συνεχίζουμε νοτιοανατολικά του Νόβι Σαντ περνώντας τη πόλη Σρέμσκι Καρλόβτσι, φτάνουμε στο εθνικό πάρκο Φρούσκα Γκόρα. Η χαμηλή οροσειρά, μήκους 80 χλμ., της Φρούσκα Γκόρα, η οποία αναπτύσσεται σε παράλληλη διάταξη με τον ρου του Δούναβη, αποτελεί τη μοναδική φυσική «παρένθεση» στην ατελείωτη πεδιάδα της επαρχίας Βοϊβοντίνας. Στην περιοχή δεσπόζουν 17 μοναστήρια της περιόδου 15ου - 18ου αιώνα. Τα μοναστήρια ιδρύθηκαν κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και αποτέλεσαν σημαντικές εστίες διατήρησης της σερβικής ταυτότητας και της ορθόδοξης πίστης. Μια και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τα επισκεφτεί κανείς όλα, σημειώνουμε τα σημαντικότερα: Krusedol (16ος αι., με τις περισσότερες τοιχογραφίες από τα μέσα του 18ου), Novo Hopovo (1576, με τη διάσημη τοιχογραφία «Η σφαγή των νηπίων της Βηθλεέμ» του Teodor Kracun), Velika Remeta (εξ ολοκλήρου χτισμένο από τούβλα τον 16ο αιώνα, με καμπαναριό ύψους 40 μ.), Grgeteg (ιδρύθηκε μεταξύ 1465 και 1485 και διαθέτει την εικόνα Mother Trojerucica, αντίγραφο της ομώνυμης εικόνας της σερβικής Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Ορους), Mala Remeta (η αρχική εκκλησία καταστράφηκε από τους Τούρκους, η σημερινή είναι του 1759) και Vrdnik/Ravanica (1811). Οι περισσότεροι μοναχοί μιλούν ελληνικά. Επιστροφή, αργά το απόγευμα στο Βελιγράδι. Δείπνο. Διανυκτέρευση.


5η ημέρα: Βελιγράδι - Μονή Στουντένιτσα - Ζίτσα - Κράλιεβο - Μόκρα Γκόρα - Σεράγεβο

Πρωινό και αναχώρηση από το ξενοδοχείο. Πρώτη μας στάση για σήμερα η Μονή Στουντένιτσα. Η Στουντένιτσα είναι ένα από τα μεγαλύτερα μοναστήρια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στην αυλή του μοναστηριού, εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας για την Προστασία των Πολιτιστικών Μνημείων, ανακάλυψαν τα ερείπια δύο ναών από τον 13ο αιώνα. Το μοναστήρι Στουντένιτσα είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Αγίας Θεοτόκου, και είναι ιδιαίτερα γνωστό για τη συλλογή των τοιχογραφιών από τον 13ο και τον 14ο αιώνα. Συνεπώς, το 1986 προστέθηκε στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Συνεχίζοντας δυτικότερα φθάνουμε σένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Σερβίας, αυτό της Ζίτσας. Εδώ ο Άγιος Σάββας ο Σέρβος ενθρόνισε τον αδελφό του Βασιλιά. Μεγάλες οι καταστροφές που υπέστη το μοναστήρι από τους Τούρκους και τους Γερμανούς. Επόμενος σταθμός μας η μικρή αλλά χαριτωμένη πόλη του Κράλιεβο που την διασχίζουν οι ποταμοί ΄Ιβαρ και Μοράβας. Η κεντρική της πλατεία μοιάζει με ήλιο που ακτίνες του είναι οι κεντρικοί δρόμοι. Συνεχίζουμε μέσα από όμορφες ορεινές διαδρομές φθάνουμε στο μικρό χωριό Μόκρα Γκόρα όπου λειτουργεί ένα μοναδικό τραινάκι των βουνών. Εκεί υπάρχει και ξύλινη πόλη που κτίστηκε για τις ανάγκες ταινίας του Κουστουρίτσα. Συνεχίζουμε περνώντας στην Βοσνία από τα σύνορα του Κότρομαν με πρώτη μας στάση στο Μοναστήρι Ντόπρουν κτισμένο στις όχθες του παραπόταμου του Ντρινα, αφιερωμένο στην Παναγία, κτισμένο από το 1343. Το 1392 καταστράφηκε από τους Τούρκους και ανακατασκευάστηκε. Συνεχίζουμε για την πρωτεύουσα της Βοσνίας το Σεράγεβο. Η πόλη βρίσκεται κτισμένη στην κοιλάδα Σεράγεβο και περιβάλλεται από τις Δυναρικές Άλπεις και είναι γνωστή για την θρησκευτική της ποικιλομορφία. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Διανυκτέρευση.


6η ημέρα: Σεράγεβο - Μόσταρ - Ντουμπρόβνικ

Πρωινό και σύντομος γύρος στη πόλη για να διαπιστώσουμε το πολιτιστικό μωσαϊκό που υπάρχει στη πόλη. Συνεχίζουμε για το πετράδι του Νέρετβα όπως λένε το Μόσταρ μέσω μιάς πανέμορφης διαδρομής. Η διάσημη πέτρινη κομψή γέφυρα Στάρι Μόστ ανακατασκευασμένη σήμερα είναι το σύμβολο της πόλης αλλά και το σύμβολο ενότητας για όλα τα Βαλκάνια. Περνάμε στην Κροατία και φθάνουμε στο κοσμοπολίτικο Ντουμπρόβνικ περίπου στις 17.00. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και βόλτα για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη.


7η ημέρα: Ντουμπρόβνικ

Πρωινό και αναχωρούμε για την ξενάγησή μας στην πόλη, στολίδι της Δαλματίας που περιλαμβάνει γύρο στα τείχη και περπάτημα στην παλιά πόλη. Τα τείχη και οι πύργοι της διατηρητέα (η πόλη έχει υιοθετηθεί από την UNESCO σαν πολιτιστική κληρονομιά του κόσμου) και ένα πλήθος μεγάρων και εντυπωσιακών μεγαλόπρεπων εκκλησιών και μεσαιωνικών μοναστηριακών συγκροτημάτων συναντούμε στην ξενάγησή μας. Το ανάκτορο Σπόνζα, το μοναστήρι των Φραγκισκανών μοναχών, η μητρόπολη του Αγίου Βλασίου, τα μεσαιωνικά οχυρά του Μινσέτα μερικά από τα αξιοθέατα. Χρόνος ελεύθερος για να περπατήσουμε τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια που είναι παράδεισος για τους πεζούς, με τα μαγαζάκια σουβενίρ αλλά και τα ταβερνάκια με τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Χρόνος ελεύθερος για ξεκούραση. Δείπνο και διανυκτέρευση


8η ημέρα: Ντουμπρόβνικ - Κότορ - Μπούντβα - Τίρανα

Πρωινό και αναχώρηση για το Κότορ όπου ξεχωρίζουν τα Παλιά Τείχη, η Παλιά Πόλη με τον Ρωμαϊκό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τρύφωνος από τον 12ο αιώνα και η μαρίνα με τα πανάκριβα κότερα. Πάνω από την πόλη του Κότορ δεσπόζει το κάστρο στο οποίο για να ανέβεις πρέπει να ‘σκαρφαλώσεις' 1.000 σκαλοπάτια! Συνεχίζουμε για την παλιά πόλη της Μπούντβα, όπου κυριαρχεί η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, θα θαυμάσουμε τις εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη, της Αγίας Μαρίας της Πούντα και της Αγίας Τριάδας και το Εθνογραφικό Μουσείο με εκθέματα από την ίδρυση της πόλης, θα δούμε το φρούριο – Σιταντέλ – που χρονολογείται από τον 5ο–6ο αιώνα π.Χ. και θα επισκεφτούμε το μοναστήρι Στανιέβιτσι, όπου ψηφίστηκε το 1798 ο πρώτος νομικός κώδικας του Μαυροβουνίου. Συνεχίζουμε για τα Τίρανα. Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.


9η ημέρα: Τίρανα – Ιωάννινα

Πρωινό και ξεκινάμε για την ξενάγησή μας στα Τίρανα. Στην πόλη των Τιράνων θα δούμε την κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Σκερντεμπέι, το κτίριο της Όπερας και το Μουσείο. Επίσης, θα δούμε το κτίριο των Υπουργείων, το Δημαρχείο, τον Πύργο του Ρολογιού και το παλιό Τζαμί. Θα επισκεφτούμε τον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό, που ανακαινίστηκε από τον Παναγιότατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, και το «Μουσείο Εθνογραφίας & Μεσαιωνικής Τέχνης», όπου δεκάδες βυζαντινές εικόνες έχουν συγκεντρωθεί μετά από πολύχρονη προσπάθεια. Εδώ θα δούμε και τον Άμβωνα της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής που κατεδαφίστηκε από το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα. Συνεχίζουμε για τα Ελληνικά σύνορα της Κακαβιάς για να φτάσουμε το απόγευμα στα Ιωάννινα. Βόλτα στο νησάκι της λίμνης Παμβότιδας, όπου θα δούμε το Μουσείο του Αλή Πασά, τη Μονή Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών και τη Μονή Αγίου Νικολάου Στρατηγόπουλου. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.


10η ημέρα: Ιωάννινα – Αθήνα

Πρωινό και επίσκεψη στο σπήλαιο Περάματος το οποίο είναι ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια του κόσμου με εντυπωσιακούς σταλακτίτες, σταλαγμίτες και μικρές λίμνες. Στη συνέχεια επίσκεψη στο Μουσείο Ελληνής Ιστορίας - Κέρινων Ομοιωμάτων του Πάυλου Βρέλλη. Αναχώρηση από τα Ιωάννινα και με ενδιάμεσες στάσεις άφιξη στην Αθήνα αργά το απόγευμα.

Powered by NBW